15 Aralık 2012 Cumartesi

Antimikrobiyal Masterbatch nedir? Ne işe yarar?

Bu sitenin kurulma amacı daha ülkemizde yeni olan bu sektör hakkında aydınlatıcı bilgiler vererek, imalatçıları konu hakkında bilinçlendirmek ve ürün kullanımı konusunda teşvik etmektir.

Öncelikle antimikrobiyal ne demektir ondan bahsetmek gerekir. Antimikrobiyal, mikroorganizmaların ya da halk diliyle mikropların büyümesini engelleyen ya da onları öldürme özelliğinde olan anlamına gelmektedir. Tabi etrafımızdaki bütün mikroorganizmalar zararlı değildir ama genel anlamda bu kelime zararlı mikroorganizmaların etkisiz hale getirilmesi ile ilişkilendirilmiştir.

Günlük kullanımda olan birçok eşya havadaki zararlı mikroplara maruz kalmakta ve onların büyümesi için elverişli şartlar oluşturmaktadır. Hepimiz biliriz ki bir uzaktan kumanda, cep telefonu ve ya salonumuzda bulunan bir elektrik düğmesi dahi mikroorganizmaların oluşması ve büyümesi için yeterli şartlara sahiptir ve üzerinde incelendiği takdirde, ki daha önce yapılan bilimsel çalışmalar da bunu göstermiştir, birçok bakteri barındırdığı gözükecektir. Bu tür aletlerin hele ki hastane ve ya anaokulu gibi mikroorganizmalara daha hassas bünyelerin bulunduğu ortamlarda daha steril bir niteliğe sahip olmaları önemlidir.

İşte bu noktada antimikrobiyal masterbatch'lerin katkısı devreye girecektir. Bütün bu aletler ağırlıklı olarak plastikten oluşmaktadır ve plastikler mikroorganizmaların besin olarak hoşlanabileceği karbon ve hidrojen zincirlerinin polimerleşmesinden meydana gelmektedir. Yani hiçbir katkı yapılmaksızın üretilen plastik malzemeler mikroorganizmaların üzerlerine yerleşmesine ve orada çoğalmasına kesinlikle uygundur. Bu bağlamda son yıllarda nanoteknoloji alanında yapılan çalışmalarla da birlikte plastiklere işlenme şekillerini değiştirmeden belli bir yüzdeyle katılabilen antimikrobiyal katkılar geliştirilmiştir.

Henüz daha çok yeni olmasına rağmen bu konuda çalışma yapan firmalar hızla günümüzde artmaktadır. Teknolojiyi kısaca özetlemek gerekirse, genellikle gümüş ve bakır gibi iyonlar mikroorganizmaları öldürme özelliğine sahiptirler ama aynı zamanda yüksek konsantrasyonları da toksik özelliktedir. Bu tür iyonları çok düşük konsantrasyonda nanoteknolojiyi kullanarak oluşturmak ve bunları polimer katkısı olarak kullanmak sureti ile plastiklere antimikrobiyal özellik kazandırılabilmektedir.

Türkiye'de de bu teknoloji henüz çok az da olsa kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye'de bu tarz katkıların tedarikçileri ve kullanıcıları henüz az olmakla birlikte bazı şirketlerin de bu konudaki çalışmaları yadsınamaz. Özellikle Kumru Kimya şirketi bu konuda atılımlar yaparak özellikle de İngiliz şirketlerinin ürünlerini pazara sunmaktadır. Bundan sonrası ise imalatçıların sorumluluğunda olmakla birlikte, onların yeni fikirlere ve ürünlere açık olması kesinlikle onlara fayda sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder